Utálok harsogni!

Legalábbis ok nélkül. Megtörténik persze, hogy az embert kihozzák a sodrából, „felmegy benne a pumpa”, és torkaszakadtából ordít, de most nem konkrétan erre gondoltam.

Manapság (és már jó ideje) gyakorta lehet arról olvasni, hogy ha eredményt akarsz elérni, akkor taposd le a többieket, harsogj túl másokat! Hiszen ez a világ egy élet-halál harc mezeje, ahol szinte már-már egyfajta küzdelem zajlik a túlélésért. Azt mondják, az evolúció elméletben is az erősebb fajok élték túl, a fajon belül pedig a találékonyabb egyedek… Na, ennél a pontnál megállok, és egy kicsit elidőzök. Hogy is volt ez? Hogy is van ez?

Érdekes dolog, hogy elméletnek hívjuk még mindig, holott már több, mint százötven éve kísér bennünket. Nem kívánom a vele kapcsolatos véleményemet e bejegyzésben kifejteni, mindemellett megjegyzem, hogy tudományos körökben egyfajta dogmává vált, pedig még ma sem nyert bizonyítást teljességgel. A tudománynak csak olyan alapigazságokat kellene tényként hangoztatnia, amelyek megfigyelhetőek, mérhetőek, és kísérlettel igazolhatók. Vajon ma ez történik? Esetenként igen, de sok esetben bizony nem. Ellenben, ha valaki megkérdőjelezi azokat az állításokat, amelyeket már óvodás korától kezdve belé sulykoltak, akkor társadalmi szinten stigmatizálják, megbélyegzik, tudománytalannak tüntetik fel, és ellehetetlenítik. Ismétlem: egy-egy soha be nem bizonyított elmélet miatt.

Mai kultúránk egyik jellemvonása a harsogás. Nem baj, ha nincs igazad, csak mondd a tiédet, harsogj, és ha eléggé hangos vagy, akkor túlharsoghatod a tömeget. Mindemellett legyél „politikailag korrekt”, mert akkor nem sérted meg azoknak az érdekeit, akiknek ez a harsogás nagyon is megfelel. Hiszen közvetetten (vagy éppenséggel közvetlenül) ők is ezt teszik, méghozzá rendkívüli szakértelemmel!

ordító_modHarsogj, mert az termel profitot! Nem számít, milyen a melletted ácsorgó árus árujának a minősége: ha eléggé harsogsz – lehetőleg artikulálj is! –, rád fognak figyelni. Ismételgess menő (jaj, bocsánat: trendi!) mottókat, és írj fondorlatos reklámokat, hogy odacsalogasd hozzád az embereket! Ne törődj azzal, hogy nem igaz, amit szónokolsz, sem azzal, mire költik szegények a kevéske pénzüket, pusztán azzal, hogy ők hozzák neked a zsét! És máris érvényesül az elv: a találékonyabb fennmarad.

Ha a szomszéd túl jól teljesít, bérelj fel pár fickót: terjesszék fűnek-fának, hogy mennyire alkalmatlan, és mennyire rossz minőségű az áruja vagy a szolgáltatása. Vedd el a konkurencia hitelességét! Ha pedig ez nem megy, vásárold fel! Olvaszd bele a te vállalkozásodba, tüntesd el őt mint egyéniséget, azaz lehetőleg pusztítsd el a kreativitását elegáns módon! Ha esetleg túl nagy falat az ürge, egyezz ki vele, és osszátok meg a piacot. A lényeg mindenekelőtt az, hogy jól harsogj! Mert a visszahúzódó, szerény, csendes entitásokra senki sem figyel.

Az általános harsogás megszünteti a szabad gondolkodást. A kakofonikus hangzavarban az egyén egyre kevésbé képes meghallani a saját belső hangját. Igényeit nem önmagához, hanem a propaganda szócsövén kitóduló hamis mércéhez igazítja. Ha nem ügyelünk, azt hisszük el, amit az újságokban olvasunk, amit a rádióban hallunk vagy a tévében bemondanak. Jut időnk arra, hogy néha leüljünk egy tisztáson pusztán a természet hangjait figyelve meditálni? Jut időnk arra, hogy meggyújtsunk egy gyertyát, behunyjuk a szemünket, és ellazuljunk a csendben? Vagy amint az otthonunkba lépünk a zajos utcáról, bekapcsoljuk a rádiót, a tévét, csak azért, hogy ne legyen körülöttünk kibírhatatlan üresség?! Van-e időnk önmagunkra – arra, hogy feltegyük magunknak a kérdést: vajon mi tesz bennünket tényleg boldoggá ezen a világon? Ezt a választ soha nem találjuk meg a kaotikus harsogás közepette.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s