Nyomtatott könyv vagy e-book?

A holdsarló fénye nyomtatott kiadásának az egyik legnagyobb akadálya a nyomdaköltség, akár kiadó tervezné megjelentetni a könyvet, akár magánszemélyként készülnék magánkiadású publikálásra. Egy közel ezer oldalas kézirat, amelyben a szavak száma már-már megközelíti a félmilliót, bizony kihívást jelenthet sok vállalkozó számára. Mivelhogy manapság kezd tért hódítani az elektronikus könyv, azaz az e-book fogalma, magam is elgondolkodtam e másik lehetőségről.

Pro és kontra?

A nyomtatott könyvnek varázsa van. Meg lehet tapogatni, kézbe lehet venni, fel lehet lapozni, és ha a szerkesztés külalakja sikeres, akkor a tartalom atmoszférája már első ránézés után átsugárzódik, szinte megérinti az olvasót. A kötetet fel lehet tenni a polcra, és ha szeretjük, érezhetjük azt, hogy egy igazi érték van a birtokunkban. Ugyanakkor borsos ára lehet, kophat, sőt meg is sérülhet.

Az elektronikus könyvünket bárhol elérhetjük, több adathordozón is tárolhatjuk, betűi pedig megfelelő táblagépen a hagyományos könyvhöz hasonlóan élesek és tisztán láthatók. Nem kopik, nem rongálódik meg, és saját magunknak akárhány másolatot készíthetünk róla. Lényegesen olcsóbb a hagyományos könyvnél, fizikailag nem foglal helyet, ugyanakkor nem tapogathatjuk meg, és számítógép híján aligha lapozhatunk bele. Mindemellett kiadási szemszögből nézve azért kedvező, mert nem igényel óriási befektetést, sem pedig tárolási-raktározási költségeket.

Szerintetek hagyományos vagy e-bookos kiadásban érdemes gondolkodni? Mi a véleményetek?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s