Hajnal

Blogom utolsó bejegyzésének a Pirkadat címet adtam, a jelenlegi bejegyzést pedig Hajnalnak kereszteltem el – abból kifolyólag, mert érezhetően közeledik alkotásom számára a napfelkelte, a tényleges születés. Utoljára még arról olvashattatok, hogy szándékomban áll megjelentetni A holdsarló fénye regényét e-könyvként, teljes egészében. Most arról írok, hogy rövidesen valóban megjelenik.

Előzmények

Kapcsolatba léptem és tárgyaltam egy tapasztalt közvetítővel, majd ezt követően elkészítettem az írás elektronikus változatának epub formátumát. Hosszabb ideig tartott a munka, mint amire számítottam, mert az átalakításhoz szükséges programok használatát el kellett sajátítanom, azt követően pedig helyre kellett hoznom azokat a hibákat, amelyek a kézirat konverziójából vagy más okból adódtak. Le kellett tisztítanom a forráskódot, optimalizálnom az ábrák méretét és alakítanom a függeléken, valamint teljesen magyarítottam – ő és ű betűk létrehozásával – egy ódon középkori és egy kézírásra emlékeztető ingyenesen használható betűtípust, amelyek a feliratokhoz és a levél- vagy versformában írt szövegrészekhez voltak szükségesek. Mindazonáltal eredményes lett a végkifejlet.

Az elkészült e-könyv sikeresen átment különféle automatikus és manuális-vizuális teszteken, így nemzetközi forgalomba kerül. A megjelenés időpontjául, nem véletlenül, 2018. július 25-ét tűztem ki.

Kedvcsinálóként készítettem egy előzetes videót, amelyet meglehet, egyesek közületek már láttak. Ha még nem futottatok rá ez ideig, és érdekel benneteket, itt megnézhetitek:

Technikai kérdések és szempontok

Talán vannak közületek olyanok, akik számára még teljesen új az e-könyv fogalma. Bevallom, korábban én sem nagyon láttam sokféle elektronikus könyvformátumot, pusztán egynéhány epubot, valamint igen sok pdf kiterjesztésű dokumentumot, ám ez utóbbiak nem tartoznak az e-könyv olvasók táborának kedvencei közé, mert állítólag az olvasó eszközökön nehéz velük boldogulni.

Teljesen megértem, ha valaki némi aggodalommal vagy idegenkedéssel fordul a témához, különösképpen akkor, ha ez ideig csak hagyományos nyomtatásban készített könyveket olvasott. Magam is izgultam: vajon az általam elkészített forma mindegyik eszközön élményt nyújt majd? Nem csúszik-e el a címoldal, nem lesznek-e túl picik a térképek, és lehet-e őket majd nagyítani egyáltalán? S ha valaki nem rendelkezik e-könyv olvasó eszközzel, akkor miképp tud hozzájutni a tartalomhoz?

Igyekeztem megválaszolni a felmerülő kérdéseket. Először is, egyszerűsített (xhtml/css) kódot alkalmaztam – s bár ez nem garantálja minden eszközön a tökéletes megjelenést, de jelentősen hozzájárul ahhoz –, továbbá a 4 megapixelként (2048×2048 képpont) megszabott korlátoknak megfelelően nagyméretű és minőségi ábrákat adtam az e-könyvhöz, így minden eszközön, amely lehetőséget nyújt majd a képek nagyítására, ezek nem csak megtekinthetők, hanem tanulmányozhatóak is lesznek. A mappákon ugyanis meglátszik minden említett helyszín.

Ami az e-könyv olvasó eszköz hiányát illeti, nos, megoldásképp két ingyenes számítógépes programot is tudok ajánlani, amely megfelelő élményt nyújt. Az egyik az Adobe Digital Editions, a másik pedig a Calibre. Az Adobe Digital Editions esetében szükséges egy telepített .Net Framework, ami a legtöbb rendszeren rajta van, mert egyéb applikációk is igénylik.

Az Adobe Digital Editions kiváló megjelenítést és nagy olvasási élményt nyújt, ám a képek felnagyítására nem adott lehetőséget. Ettől eltekintve szerintem rendkívül jól mutat benne a tartalom.

A Calibre majdnem ennyire jó vizuális élményben részesítene, ha képes lenne felismerni az e-könyvbe beágyazott betűtípusokat. Esetemben sajnos nem volt képes erre, ám a felhasznált betűtípusok telepítését követően hibamentesen működött. Máskülönben a Calibre alkalmazásában tetszés szerint fel lehet nagyítani az ábrákat, és könnyebb volt számomra az e-könyv oldalaira pozicionálnom.

Tehát mindkét programot ajánlom:

Olvasási tanácsok

Mint egyesek közületek bizonyára tudják, A holdsarló fénye hosszan tartó átdolgozáson és bővítésen esett át. Bár jó néhányan ismeritek a megjelent kötet (A Birodalom árnyékában) cselekményét, azt tanácsolom, hogy az új olvasókhoz hasonlóan az e-könyv elejéről kezdjétek el az olvasást. Nem pusztán azért írom ezt, merthogy a történet egy része évek távlatából talán a feledés homályába veszett, hanem amiatt is, mivel a bővített változatba sok-sok új tartalmi elem került, s bár a cselekmény alapvetően nem változott meg, visszamenőleg is utalhat rájuk a szöveg az általatok még ismeretlen eseményekben. Tehát a jobb megértés és a fokozott élmény végett, úgy vélem, érdemes ismét újra elolvasni a korábban már megjelentetett rész felújított változatát is.

A teljes történet e-könyve egy kisenciklopédia-szerű Függelékkel is rendelkezik. Ez a rész önálló kötetként is forgatható, és kiterjedt rálátást nyújt Erabon világára, ugyanakkor szójegyzékként is alkalmazható. Azt javaslom, hogy olvasás előtt pillantsatok bele, és ezt követően el tudjátok dönteni, hogy mennyire kívántok előzetesen belemélyedni – hiszen bizonyára a történet is érdekel benneteket.

Mindenképp melegen ajánlom a Függeléket követő Tárgymutató gyakori használatát. Bármikor ismeretlen fogalomra bukkantok, keressetek rá a Tárgymutató listázott szószedetében. Kattintsatok rá, és máris a Függelék megfelelő oldalára juttok, ahol a kívánt fogalom mellett a hozzá kapcsolódó kifejezésekről vagy témakörről is olvashattok, kedvetek szerint.

A térképek vizuálisan reprezentálnak bizonyos országrészeket, valamint bonyolultabb helyszíneket. Általában a fejezetek közé vannak ágyazva, ám a Tárgymutatóból, a T betűs szavaknál (a felsorolt térképeknél) egyszerűen egy kattintással vissza lehet térni rájuk.

Beszerzés, illetve hozzáférés a tartalomhoz

A holdsarló fénye e-könyve fokozatosan terjed, így már a Barnes & Noble, a Kobo és a Google Books is átvette a nemzetközi partnerek közül. Várhatóan a magyar web áruházakban is rövidesen, de legkésőbb a publikálás hivatalos időpontjára megjelenik.

A boltokban különféle formátumban és áron lehet beszerezni az e-könyvet. A formátumok közül az epub és esetlegesen a mobi mellett bizonyos terjesztők, mint például az Apple, más formátumokat is árusíthatnak; így nem csodálkoznék, ha valahol pdf formátumban is megjelenne – bár a jövőben magam is szándékozom elkészíteni egy igazán szép pdf formátumú anyagot, ha a dolgok másképp nem alakulnak.

Az általam kibocsátott e-könyv epub formában és DRM (Digital Rights Management) védelem nélkül került a boltokhoz, ám többségük kétségkívül átformálja, a vásárlói megszokott igényeinek megfelelően, valamint valamilyen formájú (hard vagy social) DRM védelemmel is ellátja. Elvileg nem kellene, hogy az olvasónak gondja legyen bármivel ezek közül, de azért talán az a legjobb, ha a számára előzőleg megszokott terjesztők egyikétől szerzi be az e-könyvet.

Ami az e-könyv árát illeti, feltehetően áruházanként változni fog, de igyekeztem viszonylag alacsonyan tartani. Pillanatnyilag a magyarországi áruházakban nem kellene, hogy a három kötet és a függelék együttesen 3300 forintnál több legyen, míg elképzelhető, hogy valahol külföldön – így például az Egyesült Államokban, ahol az e-könyvek áfamentesek – kevesebbe is kerül majd. Ha valaki el szeretné olvasni az e-könyvet, de nem tudja kifizetni az árát, írjon nekem A holdsarló fénye honlapján keresztül, és küldök neki egy ingyenes példányt (én is megtapasztaltam, milyen érzés nehéz anyagi körülmények között élni). Amennyiben pedig valaki online szeretné olvasni a tartalmat, a Scribd vélhetően rövidesen átveszi az anyagot.

A fent prezentált előzetes videó legvégén látható a terjesztők, internetes helyek, boltok, illetve web áruházak listája, ahol be lehet szerezni vagy el lehet olvasni az e-könyvet. Ha tetszeni fog a regény, örömmel veszem, amennyiben megírjátok, hiszen azért figyeltem aprólékosan minden részletre, hogy minden lehetséges igényt kielégítsek. Ha úgy érzitek, hogy gazdagodtatok az olvasmánnyal, és ha szeretnétek, hogy ismét alkotni tudjak, akkor osszátok meg a tapasztalataitokat másokkal is, és terjesszétek az e-könyv hírét. Óriási munka áll e mű mögött, és csak akkor tudok ismét nagyot alkotni (megírni a valaha rég elkezdett második eposzomat), ha kizárólag írok és Erabon világán dolgozom. Állítom, hogy ezt a tevékenységet csak teljes emberként lehet kiemelt szinten végezni.

Rövidtávú elképzelések

Tervezem a három könyv külön-külön kötetenként való megjelentetését a teljesen új olvasók számára: nekik ugyanis meglehet, nagy falat lenne elsőre egy közel ezer oldalas mű, egy óriási háttérvilággal. Emiatt a kötetek végére függelékként is pusztán egyszerű szószedetet szándékozok behelyezni. A teljes történet különleges térképei is kimaradnak, helyettük kisméretű regionális térképekkel segíteném az új olvasók beilleszkedését eme új világba és történetbe. Az illusztrációk behelyezésének kapcsán még egyeztetek Eszterrel, A teljes történet Függelékének grafikusával.

De mindez már egy másik téma…

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s